top

ŽIVOTOPIS

VITOMIR IVANJEK - rođen 22. srpnja 1969. godine u Zagrebu. Već u dobi od pet godina počinje učiti glasovir kod našeg istaknutog glazbenog pedagoga, prof. Blaženke Zorić, u čijoj klasi i maturira 1987. Također maturira i u matematičko-informatičkom obrazovnom centru (MIOC-u) 1988. godine, zbog velike ljubavi prema kompjuterima, na kojima piše i neke glazbene programe (skladbe). Tijekom školovanja osvaja niz prvih nagrada na republičkim i saveznim natjecanjima, te sudjeluje na mnogim međunarodnim seminarima (ISMA, IPTEC, EPTA) u Švicarskoj, Velikoj Britaniji, Austriji, Švedskoj i Hrvatskoj, kao i na seminarima svoje profesorice i koncertima širom bivše Jugoslavije, a povremeno muzicira i sa svojom sestrom Ines (magistrirala flautu na Muz. Akademiji u Zagrebu). Dobitnik je "Pogorelićeve stipendije", nagrade Udruženja jugoslavenskih kompozitora za svoju skladbu "Dijalog", te nagrade "Mira Sakač".

Svoje daljnje školovanje nastavlja u Beču na Hochschule für Musik und darstellende Kunst, gdje upisuje studij u klasi prof. Alexandera Jenner, te uspješno diplomira 1994. godine. Usavršava glasovir u klasi prof. Klare Harrer-Baranyi i popularnu glazbu u klasi prof. Mag. Reinharda Theisera (na Universität für Musik und darstellende Kunst in Wien). Član je HDGU-a (Hrvatskog društva glazbenih umjetnika) i HZSU-a (Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika), te radi i djeluje kao samostalni glazbeni umjetnik.

Uz klasičnu glazbu već od malena svira i zabavnu glazbu, koja zauzima vrlo važno mjesto u njegovom umjetničkom životu, jer koristeći svoje znanje harmonije i tehničke sposobnosti koje je stekao na klasici, upravo na jedan klasičan način aranžira i interpretira zabavnu glazbu. Nastupa u najpoznatijim hotelima u Beču - "Hilton", "Marriot", "Imperijal", "Bristol", Palais Auersperg, Palais Coburg, Palais Schwarzenberg, Schloß Gloggnitz, Schloß Wilhelminenberg, Villa Aurora na različitim svečanostima, proslavama i promocijama, te Hrvatskim balovima (Beč) i na proslavama Dana hrvatske državnosti u Beču, te za potrebe Hrvatskog, Nizozemskog i Grčkog Veleposlanstva. Također sklada, a i svira orgulje u crkvi "Sveta Mati Slobode".

Sudionik je "Wiener Bezirkfestwochen", i nastupa na dobrotvornim koncertima u Austriji i Hrvatskoj ("Shake Hands" Kroatien - Österreich, Benefit Gala-reception for children and woman in Croatia...). Također sudjeluje i nastupa u projektu "Hrvatska priča" u Beču (Theater "Akzent"), na festivalu "Odindi 2003" ("Interkult Theater", Beč), za EU-projekt "Daphne" (Wiener Rathaus), na "Hrvatskom tjednu" u Bukureštu, te nastupa u Italiji (Milano), na Cipru (Nicosia) i SAD (Seattle). Nastupao je sa Zagrebačkim solistima, orkestrom "Gaudeamus", orkestrima MOC-a i HGZ-a, te je snimao za radio i TV.

Godine 1999. izdaje svoj prvi CD i kazetu "Pušlec", na kojem je izbor kajkavskih popevki u vlastitoj obradi za glasovir, te za glasovir s flautom, a koji je bio i nominiran za "Porina". 2003. izdaje demo-CD "Hello" limitirane edicije i numeriran, a 2006. godine predstavlja svoj CD "Imaginarne vedute", koji je također bio nominiran za "Porina", a s izborom svojih skladbi, i već gore spomenutim vlastitim koncertnim obradama za glasovir. Krajem 2006. godine izlazi i 2. izdanje CD-a "Pušlec". Sredinom 2008. predstavlja svoj novi single-CD "Rapska zvona" s istoimenom vlastitom skladbom za glasovir, koju je Vitomir - kao pravi zaljubljenik u Rab i tradicionalan gost na Rapskim glazbenim večerima, a potaknut i očaran njegovom ljepotom, skladao 2007. godine. Vitomir Ivanjek se, uz skladanje bavi i obradama poznatih tema i skladbi, i to na svim područjima, a posebna mu je želja da, spajajući popularnu glazbu i klasične harmonizacije u koncertne aranžmane, uzdigne i tu vrstu glazbe na mjesto, koje zaslužuje. Redovito održava solističke koncerte u Beču i širom Hrvatske (tradicionalni koncerti: Zagreb, Dvorac Golubovec, Jadranovo, Rab...). U pripremi je izdavanje nota za vlastite skladbe ("Intermezzo", "Imaginarne vedute" "Sjećanje" i "Rapska zvona"), još jedan novi CD, kao i nekoliko novih skladbi.